Speedtouch 510
Speedtouch 510

Summary in English

The Alcatel Speedtouch 510 does not auto power on after a power loss, you have to press the front panel button manually. This is inconvenient for home users and a real pain for those with their own servers running. Replace the power button by a capacitor 10 μF (25V) and the problem is gone.

Verbinding blijft weg na stroomuitval

De Alcatel Speedtouch 510 moet je aanzetten door op de power button (aan/uit knop) te drukken. Na een uitval van de stroomvoorziening blijft het modem uit. Je kunt niet instellen dat het apparaat weer automatisch aangaat. De fabrikant is van plan deze voorziening voor nieuwere types wel in te voeren. Maar voorlopig zit je dus zomaar zonder internet verbinding na een stroomstoring. Dat is vooral vervelend als je een eigen server hebt staan, en je op je werk of zelfs op vakantie bent.

LET OP: Moderne Speedtouch modems schakelen automatisch aan na stroomuitval. De onderstaande hack is alleen voor oude 510 modems bedoeld.

Condensator en soldeerbout

De oplossing is simpel: vervang de aan/uit schakelaar door een condensator. De eigenschap van een condensator is dat het maar gedurende een hele korte tijd stroom doorlaat. Daarmee gedraagt het zich identiek aan een drukschakelaar die gedurende korte tijd wordt ingedrukt. Als de stroom wegvalt zal de condensator binnen enkele seconden ontladen. Zodra de stroom terug is, zal het ADSL modem zichzelf weer inschakelen.

Meer informatie over condensatoren kun je vinden op http://nl.wikipedia.org/wiki/Condensator

Zelf heb ik deze methode toegepast op mijn Speedtouch 510, nadat ik twee maal stroomuitval heb gehad en mijn mailserver geen nieuwe mail meer kon ontvangen. Ik draai nu al meer dan een half jaar zonder problemen.

Aan het werk

Benodigdheden:\

 • soldeerbout
 • soldeertin
 • een beetje soldeerervaring
 • condensator 10 μF (25V)

De condensator mag natuurlijk iets afwijken van het type dat ik gebruikt heb, maar ik heb zelf alleen ervaring met een tien micro Farad condensator, waarvan ik kan zeggen dat het na een half jaar nog steeds prima werkt.

condensator
condensator

Natuurlijk doe je onderstaande helemaal op eigen risico. Zeer waarschijnlijk vervalt je garantie op het modem. En als je het modem per ongeluk sloopt, is het wel handig om een reserve modem of een KPN winkel in de buurt te hebben.

Procedure:\

 1. haal de stekker van het ADSL modem uit het stopcontact
 2. maak de Speedtouch open (schuif eerst het lichtgrijze deel weg, aan de achterzijde zit die met twee pinnetjes vast - daarna kun je de zwarte bovenkant van de zwarte onderkant schijden)
 3. warm de soldeerbout op
 4. soldeer de aan/uit schakelaar voorzichtig los
 5. soldeer de condensator vast
 6. ruim de soldeerbout op
 7. test of het modem goed inschakeld door hem aan te sluiten
 8. als alles het goed doet, dan de behuizing weer herstellen

Veel succes ermee!

Aanvulling van Geert Jan de Groot

Interessante post. Ik heb een v4 dus bij mij is dit gelukkig niet nodig.

Mocht iemand besluiten om de elco parallel over de schakelaar aan te sluiten (dit kan ook, hoef je niet te slopen), dan adviseer ik om een weerstand van 10 ohm in serie met de elco op te nemen. Zo blijft je schakelaar heel als 'ie de elco kortsluit.