Dit artikel plaatste ik de schoolkrant Feniks van het Christelijk Lyceum in Apeldoorn
door Evert Mouw, 11 juni 1996

Ter vermaeke!

TEGEN DE VOLWASSENHEID

Ieder kind wil later groot en belangrijk worden. Het bewondert de grote mensen, en wil ook volwassen worden. Ze weten nog niet wat het is om volwassen te zijn, want zelf zijn ze het nog nooit geweest.

Dus wat is volwassen? Grote mensen zijn allemaal anders. Ze willen allemaal op een andere manier groot doen. Toch zijn er dingen die volwassenen kenmerken:

 • ze mogen stemmen (de regering kiezen)
 • ze kunnen beter voor zichzelf zorgen
 • ze kunnen veel dingen beter
 • ze durven meer
 • ze zijn groter
 • ze weten veel meer
 • ze hebben meer spullen
 • ze moeten meer werken

Sommige dingen hebben kinderen wel en volwassenen niet:

 • lekker veel spelen
 • naar school in plaats van werken
 • kinderen zijn vaak leniger
 • veel vakantie

Je zult ontdekken dat als je ouder wordt je ook steeds meer moet gaan werken. Als je van de basisschool naar het voortgezet onderwijs gaat moet je veel meer huiswerk gaan doen. Als je geen onderwijs meer nodig hebt en gaat werken zul je nog minder vrije tijd hebben.

Nu kun je nog makkelijk leren. Als je ouder wordt kun je steeds minder snel veel dingen onthouden. Nu vind je misschien veel dingen nog leuk en interessant waar je later geen tijd en energie voor hebt.

Steeds moet je nieuwe regels leren. Als je iets doet wat niet mag, dan zeggen ze dat als je later groot wil worden, je dat niet moet doen. "Wat ben jij nog klein!" , roepen ze dan. Dus als je groter wordt, moet je steeds meer dingen.

Want een volwassene gedraagt zich zoals het hoort. Zoals anderen het willen. Een volwassene gedraagt zich zoals anderen dat normaal en goed vinden, niet zoals hij dat zelf wil.

En een volwassene hoort niet te spelen. Daardoor hebben ze minder lol. Die zogenaamde feesten in caf├ęs zijn eigenlijk lange nachten in donkere, rokerige ruimten waar harde muziek is en veel bier wordt gedronken. Alleen het bier kan ze vrolijk maken, want zelf zijn ze het niet. Of ze gaan naar een restaurant. Leuk, eten. Kun je thuis ook. En thuis hoef je minder op je tafelmanieren te letten dan in een restaurant. En zo zijn er wel meer dingen die volwassenen zogenaamd leuk vinden. Teveel om op te noemen.

Een volwassene wil wel spelen, maar mag het niet. Een intelligente oude man zei eens tegen mij dat je met kinderen kunt spelen zonder je te schamen, zonder kinderen sta je voor schut als je als volwassene verstoppertje speelt. De oude man speelde vaak met kinderen, en zei dat veel andere volwassenen ook graag spelen. Maar ze kunnen niet, want ze schamen zich. Het zijn volwassenen.

Als een jong hondje, een pup, nog maar net op de wereld is moet het nog veel leren. Leren eten, gehoorzamen, katten jagen en zo. Als de hond iets ouder is weet het bijna alles. Daarom hoeft ie dan niet meer te leren.

Bij mensen is dat net zo. Kleine kinderen moeten nog veel leren. Daarom heeft de natuur het zo geregeld, dat je ook gemakkelijker kunt leren als je nog jong bent! Daarom vind je als kind veel dingen leuk en interessant (zoals die kleine griezelbeestjes in de struiken) die je later niet meer interessant vind. Terwijl die beestjes nog heel bijzonder zijn.

Zelf zo bijzonder dat geleerden (wetenschappers) er veel onderzoek naar doen. Geleerden zijn nieuwsgierig. Net zo nieuwsgierig als een jong poesje, als een pup, en als een klein kind. Geleerden zeggen vaak van zichzelf dat ze iets van een kind hebben, dat ze nog niet helemaal volwassen zijn. Ze vinden het nog leuk om rare dingen te bekijken en zich te verwonderen over veel dingen.

Kinderen moeten nog groeien. Volwassenen niet, die moeten sterk zijn en werken. Eigenlijk moet je altijd groeien. Je lichaam wordt veel sneller zwak als je weinig buiten speelt. Je geest wordt dan ook zwakker. Spelen maakt je vrolijk, en dat is goed voor je geest. Zodra je stopt met groeien, ga je weer bergafwaarts, ga je richting bejaard worden. Je lichaam is nu eenmaal tijdelijk. Je lichaam zal oud worden. Maar je geest hoeft niet oud te worden. Misschien zul je dit later begrijpen. Je geest kan altijd blijven groeien. Blijf vrolijk en speel, ook al vinden anderen dat raar. Wees jezelf en wees nieuwsgierig. Kortom, blijf van binnen een kind en wees gelukkig!