Er zijn ook nog enkele onbeduidende framers die door een gebrek aan intelligentie en originaliteit iets minder opvallen. Ze lijken een beetje op blinde trolletjes die steeds hetzelfde riedeltje zingen, iets als “fascisme fascisme fascisme, hij een fascist, zij een fascist, het is een fascist!” of iets in die geest. Waarschijnlijk zijn ze betrokken bij de antifa. Ik zal ze kort behandelen.

Iemand onder de naam Arnold J. van der Kluft laat op de extreemlinkse en antisemitische haatsite Krapuul zijn darminhoud op me los. Hij doet zich intellectueel voor, maar is slachtoffer van zijn eigen cognitieve dissonantie als hij gewaar wordt dat ik Erich Neumann aanhaal: “Allemaal geen boeken voor een Stormfronter, net zo min als Neumann. Ik hoef dat voor mijn gevoel niet uit te leggen.” Hij kan zich echt niet voorstellen dat ik Neumann gelezen heb. In ieder geval is die Neumann geen boek voor Van der Kluft. Neumann schreef hele pagina’s vol over de massamens, maar Arnold redeneert als volgt: “wat niet betekent dat hij het over de massamens heeft”. Verwarde geesten blijf je houden. Hij prijst het optreden van tieners in de politiek, vreest de techniek, en hoopt op een terugkeer van de Grote Moeder. Voor kenners: dat is een oeroborische incest. Dat ik een “Stormfronter” zou zijn, is voor hem een soort ankerpunt in zijn geestelijke chaos. In die chaos steunt hij op labels, hem aangereikt door KAFKA.

Een andere auteur op Krapuul, Pyt van der Galiën, noemt zichzelf een eco-socialist and antifascist. Hij verzamelde obsessief een hoop tweets en retweets van me en op basis van associaties met die retweets, en het herorganiseren daarvan, weet hij uit te komen bij de conclusie die voor hem wenselijk is. Iets met fascisme. Kan niet missen.

Over de inflatie van begrippen als fascisme schreef Bart Schut in het Nieuw Israëlisch Weekblad een aardig artikel: Nazi-inflatie (5 juli 2018). Hij schrijft dat “Krapulers zich keer op keer zelf antisemiet tonen”, wanneer Pyt van der Galiën een aanval doet op Lodewijk Asscher.

Sam Wenmakers uit Sittard studeert marketing & communicatie aan het ROC Leeuwenborgh in Maastricht. Hij weet op Twitter te melden dat ik een “bekende neonazi” ben. Een screenshot van de KAFKA website ontbreekt uiteraard niet, en hij brengt dit in verband met Baudet. Hij lijkt nogal een fan van Halsema.

Dan is er nog Piet Lekkerkerk. Hij lijkt iets van een MBO studie gedaan te hebben, en heeft als hobby het maken van twitterdraadjes om mensen met rechtse opinies te ridiculiseren en als extreemrechts weg te zetten. Ik begreep dat hij over een artikel van mij ook een twitterdraadje had gemaakt. Hij pakt een paar stukjes tekst uit het artikel, geeft daar zijn eigen interpretatie aan, en op basis van die interpretatie komt hij dan weer tot eigen conclusies. Onlangs kwam hij weer in het nieuws omdat hij Eva Vlaardingerbroek een “racistische neo-nazi” had genoemd.

Dezelfde Eva werd al eens vaker slachtoffer van dat soort verdachtmakingen. Ik ken haar verder niet persoonlijk, maar omdat ik me irriteerde over die journalistieke framing, heb ik de framing door Chris Klomp onder de loep genomen.

Misschien zie ik nog wat kleine trolletjes over het hoofd, zoals GroenLinks politici die druk doende zijn de tweets en artikelen van dit soort figuren te delen op social media.

Tim Engelbart, hoofdredacteur DDSvorigeoverzichtvolgendeJan-Jaap van Peperstraten, een linkse pastoor

Overzicht